Materská škola Čaňa
Školská 12, Čaňa, 04414
Stravovanie
Vedúca školskej jedálne: Terézia Vyrostková
Alergény
Milí rodičia, naša školská jedáleň Vás informuje o obsahu alergénov v potravinách a podávaných jedlách. Alergény sú uvedené pri dennom menu na jedálnom lístku.
Robíme tak v zmysle Výnosu Ministerstva pôdohospodárstva SR a zdravotníctva SR č. 1187/2004-100 o označovaní potravín v znení Výnosu č. 1761/2005 - 100 a Výnosu č. 3069/2005 – 100.
Prehľad alergénov
1. OBILNINY obsahujúce lepok (t.j. pšenica, raž, jačmeň, ovos) a výrobky z nich
2. KÔROVCE a výrobky z nich
3. VAJCIA a výrobky z nich
4. RYBY a výrobky z nich
5. ARAŠIDY a výrobky z nich
6. SÓJOVÉ ZRNÁ a výrobky z nich
7. MLIEKO a výrobky z mlieka
8. ZELER a výrobky z neho
9. ORECHY a výrobky z nich
10. HORČICA a výrobky z nej
11. SEZAMOVÉ SEMENÁ a výrobky z nich
12. OXID SIRIČITÝ a SIRIČITANY, sušené ovocie, ovocné konzervy a výrobky zo zemiakov
Alergia na potraviny
Reakcie sa obyčajne objavujú rýchlo, maximálne do 2 hodín od styku s potravinou.
So vznikom alergie úzko súvisí náš imunitný systém a je reakciou na špecifickú potravinu.
Symptómy: ťažkosti s dýchaním, vyrážky, opuchy, nádcha a anafylaktický šok. Tieto môžu potenciálne ohrozovať ľudský život.
Potravinová intolerancia
Reakcie sú oneskorené a symptómy sa môžu objaviť za niekoľko dní.
Môžete byť intolerantný k viacerým potravinám v rovnakom čase.
Bežné sú početné symptómy, od migrény cez opuchy, únavu a všeobecný pocit nepohody.