Stravovanie

Vedúca školskej jedálne: Terézia Vyrostková

Alergény

Milí rodičia, naša školská jedáleň Vás informuje o obsahu alergénov v potravinách a podávaných jedlách. Alergény sú uvedené pri dennom menu na jedálnom lístku.

Robíme tak v zmysle Výnosu Ministerstva pôdohospodárstva SR a zdravotníctva SR č. 1187/2004-100 o označovaní potravín v znení Výnosu č. 1761/2005 - 100 a Výnosu č. 3069/2005 – 100.

Prehľad alergénov

1. OBILNINY obsahujúce lepok (t.j. pšenica, raž, jačmeň, ovos) a výrobky z nich

2. KÔROVCE a výrobky z nich

3. VAJCIA a výrobky z nich

4. RYBY a výrobky z nich

5. ARAŠIDY a výrobky z nich

6. SÓJOVÉ ZRNÁ a výrobky z nich

7. MLIEKO a výrobky z mlieka

8. ZELER a výrobky z neho

9. ORECHY a výrobky z nich

10. HORČICA a výrobky z nej

11. SEZAMOVÉ SEMENÁ a výrobky z nich

12. OXID SIRIČITÝ a SIRIČITANY, sušené ovocie, ovocné konzervy a výrobky zo zemiakov

 

Alergia na potraviny

Reakcie sa obyčajne objavujú rýchlo, maximálne do 2 hodín od styku s potravinou.

So vznikom alergie úzko súvisí náš imunitný systém a je reakciou na špecifickú potravinu.

Symptómy: ťažkosti s dýchaním, vyrážky, opuchy, nádcha a anafylaktický šok. Tieto môžu potenciálne ohrozovať ľudský život.

Potravinová intolerancia

Reakcie sú oneskorené a symptómy sa môžu objaviť za niekoľko dní.

Môžete byť intolerantný k viacerým potravinám v rovnakom čase.

Bežné sú početné symptómy, od migrény cez opuchy, únavu a všeobecný pocit nepohody.